Refractometer eiken

  • Posted on: 30 January 2021
  • By: Webmaster Arnout
Printvriendelijke versiePrintvriendelijke versie

Om het vochtgehalte van je honig vast te stellen maak je gebruik van een refractometer maar hoe moet je dit apparaat ijken om zeker te zijn dat je het juiste percentage kunt aflezen?
Volgens imker en voedingsdeskundige Dr. Wolfgang Sichert-Hellert heb je alleen maar Extra Vierge Olijfolie nodig en een refractometer die een vochtgehalte van 28% of een Brix van 70 kan aantonen.
De proef moet bij 20° Celsius uitgevoerd worden.

Hoe ga je tewerk?
Twee druppels olijfolie extra vierge (gewoon uit de supermarkt) op het prisma.

Draai aan de stelschroef tot een vochtgehalte van 27% of Brix 71 wordt aangewezen.

Dat is alles. Je refractometer geeft terug de juiste waarde weer.
Maar klopt het ook? ADIZ-redacteur dr. Jürgen Schwenkel vroeg het dr. Werner von der Ohe van het Bijeninstituut Celle. Na een test met drie verschillende merken olijfolie en een hoogwaardige laboratorium refractometer,

schreef Werner von der Ohe: “Onze gegevens bevestigen de juistheid van de methode”. Er werd een geringe afwijking gevonden van 1,4692 t.o.v. het gemiddelde van 1,4690 bij de meest troebele olijfolie. Dat zou een refractometrische vochtgehalte-afwijking betekenen van 0,08%.

Onze leden die een refractometer bezitten kunnen met deze eenvoudige regeltjes aan de slag. Waar u zeker moet op letten is dat alles wordt uitgevoerd in een correcte temperatuur. Leg daarvoor uw refractometer een dag in een kamer die 20% verwarmd is, leg er een thermometer naast want anders kan je zelfs 2 % verschil krijgen.

.

refractometer eiken