Koninginnebrij

Printvriendelijke versiePrintvriendelijke versie

Wordt afgescheiden in kaak- en voedersapklieren van jonge bijen (6-12 d).
Werksterlarven krijgen koninginnenbrij de eerste drie dagen.
ü  Koninginnenlarven en koninginnen krijgen uitsluitend koninginnenbrij toegediend.
Het is een zure lichtgele melkachtige brij met complexe samenstelling: eiwitten, vetten, suikers, mineralen, vitaminen en een stof royalsine.
Alleen door het verschil in voedsel in het larvestadium ontstaat een koningin, genetisch identiek aan werksters, maar met totaal verschillende eigenschappen. Met speciale technieken kan koninginnenbrij geproduceerd en geoogst worden.
Vanaf mei tot augustus kan een bijenvolk tot 500 gram brij produceren.
Koninginnenbrij wordt koel bewaard (<4 °C) gedurende enkele weken en voor langere bewaringtijd wordt koninginnenbrij diepgevroren.
Het is een insecthormonale stof met interessante eigenschappen.
Koninginnenbrij wordt gebruikt in kuren. De antioxiderende stoffen, royalsine, specifieke vetzuren en aminozuren hebben een gunstige werking op het immuunsysteem, zijn ontstekingsremmer, geven een euforiegevoel.
Een bijenvolk in zwermstemming maakt koninginnendoppen aan. Ze worden door de koningin belegd en vanaf het larvenstadium wordt door de werksters 250 mg koninginnenbrij in de koninginnencel gestockeerd.